Po formę

Sezon na grzybobranie otwarty!

Grzybobranie jest wieloletnim polskim zwyczajem sięgającym czasów szlacheckich. Ponieważ sezon na grzyby można uznać za rozpoczęty, warto wiedzieć, gdzie w tym roku wybrać się na grzybobranie i jak wykorzystać skarby lasu w swojej domowej kuchni.

Czytaj dalej...

Odporność na talerzu

Utarło się przekonanie, że dla wzmocnienia odporności wystarczy wietrzenie pokoju, hartowanie organizmu i przyjmowanie witaminy C lub czosnku. Nie jest ono  w pełni prawdziwe. O zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia infekcji dbać należy przede wszystkim „od kuchni”, od tego co… na talerzu.

Czytaj dalej...

Smaczne lato

Uwielbiam gotować latem. Wydaje się, że to sprzeczność – stać przy garach w upalne dni? Tak, bo o tej porze roku przygotowanie smakowitych, oryginalnych, kolorowych i zdrowych posiłków jest łatwe, szybkie, niemal nie wymagające wysiłku.

Czytaj dalej...

Glutenie, daj żyć

Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu – te przypadłości mogą przewrócić do góry nogami życie niejednej z nas. Dziś już wiemy, że celiakia, czyli genetyczna, trwała nietolerancja glutenu dwa razy częściej dotyka kobiet niż mężczyzn, a także, że może przytrafić się… każdemu w dowolnym wieku.

Czytaj dalej...

Smak wakacji

Kawałek ośmiorniczki, kilka oliwek lub marynowana papryka. To typowa grecka meze – przekąska. Tu się jada zdrowo i z apetytem. Często, ale niewiele. Jesteśmy w słonecznej Grecji!

Czytaj dalej...

Porozmawiajmy

Ciekawe

Dostrzeżone

corkimatek pokojdziecka konfliktowy

Inspiracje