Zdrowie

5 przemian, czyli… co?

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek.

Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata. Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności.

Teoria Pięciu Przemian opisuje wszystkie procesy zachodzące cyklicznie, oprócz pór roku są to: pory dnia, fazy życia, narządy człowieka, emocje, smaki, kolory, produkty spożywcze itd.

Każdy z nas składa się z innych proporcji 5 żywiołów, z czego zazwyczaj jeden jest dominujący.

Gotowanie wg Pięciu Przemian to wykorzystanie powyższej koncepcji filozoficznej dla zrównoważenia energetycznego potraw. Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są: łatwiej strawne, smaczniejsze, umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych, a wszystkie narządy są dobrze odżywione.

Równowaga energetyczna to podstawowy element w medycynie chińskiej, gdyż zapewnia ona zdrowie ciała i ducha.

Odżywianie zgodne z Teoria Pięciu Przemian jest dostosowane do pór roku. Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. W naszej strefie klimatycznej nie służy nam zbytnie ochładzanie się nawet latem, a zimą i jesienią zdecydowanie należy unikać potraw ochładzających. Najkorzystniejsze dla organizmu są potrawy gotowane spożywane na ciepło. Szczególnie ważne jest to w przypadku wegetarian.

Styl życia zgodny z porami roku jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jednym z podstawowych warunków zachowania siły życiowej i zapobiegania chorobom. Gotowanie wg Pięciu Przemian pozwala również na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i nauczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw.

Nasz ekspert: Katarzyna Jaszczyk-Górska Od ponad 10 lat nieprzerwanie fascynuje ją medycyna chińska. Zaczęła od kursu dietetyki i wprowadzania jej na co dzień do swojej kuchni. Uczyła się medycyny chińskiej u nauczycieli Avicenna Institut. Skończyła 4-letni kurs Tradycyjnej Medycyny Chińskiej prowadzony przez Matthiasa Hunecke i kontynuowała naukę na 4-letnim kursie „Diagnostyki różnicowej” prowadzonym przez Claude'a Diolosę. Uzyskała dyplom Instytutu Avicenny z zakresu dietetyki leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Studia pozwoliły jej uzupełnić wiedzę o nowe odkrycia medycyny konwencjonalnej i genetyki dotyczące związków jedzenia ze zdrowiem oraz aspekty psychologiczne związane z jedzeniem, a także sposoby pracy z pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych. Od 2007 r. prowadzi warsztaty gotowania pod hasłem "Skorzystaj z energii pożywienia".

www.5przemian.pl

Kategoria: Zdrowie

Porozmawiajmy

Ciekawe

Dostrzeżone

dyniowebabeczki granice szesliwamama

Inspiracje