Jedz z głową

Ryż z szybkowaru dla "zmarzluchów"

Prezentujemy przepis wzmacniający Yang Nerek, prosto z kuchni wg 5 przemian Katarzyny Jaszczyk-Górskiej.

O - rozgrzewamy szybkowar, wlewamy łyżkę gorącej wody

Z - kilka łyżek oleju ryżowego lub oliwy z oliwek

M - pokrojony por, czosnek podsmażamy chwilę na średnim ogniu

Z - dodajemy 2-3 starte na grubej tarce marchewki, drobno pokrojony mały fenkuł

M - 2 - 3 plasterki imbiru, pieprz, szklankę ryżu brązowego

W - sól

D - łyżeczkę koncentratu lub kilka kropli cytryny albo trochę natki

O - trochę curry i zalewamy 2,5- 3 szklankami gorącej wody

Zamykamy szybkowar i gotujemy 30-40 minut.

To danie można również upiec w piekarniku – ok. 1 godz.

Chcesz wiedzieć więcej na temat gotowania wg 5 przemian? Poczytaj TUTAJ 

 

Katarzyna Jaszczyk-Górska - od ponad 10 lat nieprzerwanie fascynuje ją medycyna chińska. Zaczęła od kursu dietetyki i wprowadzania jej na co dzień do swojej kuchni. Uczyła się medycyny chińskiej u nauczycieli Avicenna Institut. Skończyła 4-letni kurs Tradycyjnej Medycyny Chińskiej prowadzony przez Matthiasa Hunecke i kontynuowała naukę na 4-letnim kursie „Diagnostyki różnicowej” prowadzonym przez Claude'a Diolosę. Uzyskała dyplom Instytutu Avicenny z zakresu dietetyki leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Studia pozwoliły jej uzupełnić wiedzę o nowe odkrycia medycyny konwencjonalnej i genetyki dotyczące związków jedzenia ze zdrowiem oraz aspekty psychologiczne związane z jedzeniem, a także sposoby pracy z pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych. Od 2007 r. prowadzi warsztaty gotowania pod hasłem "Skorzystaj z energii pożywienia". www.5przemian.pl

Kategoria: Jedz z głową

Porozmawiajmy

Ciekawe

Dostrzeżone

dyniowebabeczki granice szesliwamama

Inspiracje