Jedz z głową

Skąd się wziął „szwedzki stół”?

Kuchnia szwedzka w Polsce kojarzona jest z nieśmiertelnymi klopsikami z borowiną, serwowanymi w jednej z najpopularniejszych sieci sklepów meblowych.

Szwedzkiej kuchni zawdzięczamy jednak dużo, dużo więcej. A mianowicie króla wielu nowoczesnych przyjęć, szybkich bufetów i niezliczonej ilości dań na jednym stole.

Pomysł na wprowadzenie takiego właśnie sposobu serwowania dań – Smörgasboard - zrodził się właśnie w Szwecji już w XVIII wieku. Legenda głosi, że pewien szwedzki gospodarz organizując przyjęcie, zastawił stół drobnymi przekąskami i baryłką z alkoholem i tak witał swoich gości. A na stole królowały śledzie po skandynawsku, szwedzkie matiasy, sałatki z buraków, marchewki i ziemniaków w słodkich sosach. Przybysze, ze względu na dość duże odległości pomiędzy domostwami, zjawiali się o różnych porach, jednak każdy z nich mógł skorzystać ze „szwedzkiego stołu” zanim podane zostały główne dania. A cóż do tych głównych dań należy? Julskinka – zapiekana w jajkach, miodzie i musztardzie szynka, zapiekanka z łososia, köttbullar (wspomniane klopsiki) i raki w winnym sosie.

Szwedzka kuchnia dość oszczędnie korzysta z ziół i przypraw. Tu liczą się naturalne smaki i same najlepsze produkty. Rarytasem są kiełbasy i szynki z mięsa reniferów, dorsz pływający dziko i raki wyławiane od połowy do końca sierpnia.

Na szczególną uwagę zasługuje zupa rybna z salsą z awokado. Różne filety rybne (sandacz, łosoś, dorsz) należy podsmażyć razem z czosnkiem i pokrojonymi porami, a następnie poddusić w białym winie. Dodać śmietanę i koper. Na talerz wlać zupę i udekorować ją wcześniej przygotowaną salsą z awokado, grapefruita, czosnku, natki i pasty sambal oelek (pastę można samodzielnie przygotować z pokrojonych papryczek chilli, limonki, czosnku oraz oliwy).

Sami Szwedzi nazywają swoją kuchnię dość skromną. Lecz czy naprawdę trzeba czegoś więcej niż pyszny lachspudding przyrządzony z łososia, ziemniaków, mleka i jajek, a na deser pierniczków popijanych aromatycznym glöggiem?

 

Tekst: Agnieszka Owczarska

Kategoria: Jedz z głową

Porozmawiajmy

Ciekawe

Dostrzeżone

Wiosna_4 multikino3a Noc Kultury f3

Inspiracje