Kulinaria

Bliny z kawiorem

Najlepszy kawior znad Morza Kaspijskiego, jesiotr duszony w szampanie i doskonałe trunki. To nie jest kuchnia dla biedaków. To oblicze najlepszych moskiewskich restauracji. Obraz kuchni, która nie jest podatna na kulinarne wpływy innych krajów oraz wyjątkowo ceni sobie tradycyjne przepisy.

Na początek kawior podany w krysztale, słonina marynowana w soli i ziołach lub marynowane pędy dzikiego czosnku, koniecznie zbieranego w maju. Każde biesiadowanie rozpoczyna się od zakusek małych przekąsek, które służą rozbudzeniu apetytu. 

Jeśli zupa to tylko solianka – duma rosyjskiej kuchni. Wieprzowina z wołowiną, cebulą, kwaszonymi i konserwowymi ogórkami zatopione w białym wytrawnym winie, z dodatkiem śmietany, cytryny oraz zielonymi oliwkami. I choć jej nazwa pochodzi od rosyjskiego słowa „sieło” oznaczającego „wieś”, sądząc po składnikach z wsią wiele wspólnego raczej nie ma. To zupa, która gości na najznamienitszych stołach nie tylko Rosji, ale i całego świata.

Bliny to niewątpliwie najbardziej charakterystyczne danie rosyjskiej kuchni. Jadł je car i jedli je chłopi. Z małym wyjątkiem – car jadł z kawiorem, a chłopi co najwyżej ze śmietaną. Mają też swoją symbolikę – ich okrągły kształt kojarzony jest ze słońcem i symbolizuje powitanie wiosny. Mąka gryczana, pszenna, drożdże i mleko zapewne są w kuchni większości gospodyń – więc do dzieła! 

Także pielmieni i pierożki zajmują na rosyjskim stole wiele miejsca. Te pierwsze robi się cieniutkiego ciasta i faszeruje surowym mięsem lub grzybami. Zwyczaj głosi, że mogą je lepić jedynie zamężne kobiety, które rodziły dzieci. Pierożki natomiast powstają z ciasta drożdżowego, a nadziewane mogą być twarogiem, mięsem lub kapustą.
Na kolację idealny będzie boeuf Stroganov, pamiętać jednak należy, że w klasycznej wersji z polędwicą wołową należy go przygotować tuż przed podaniem, bo to mięso, które nie lubi podgrzewania i szybko twardnieje.

A co na deser w rosyjskiej kuchni? Polecamy kisiel żurawinowy podany z gęstą śmietaną, truskawki a`la Romanov,  a dla dorosłych słodycz – white russian.

 

Tekst: Agnieszka Owczarska

Kategoria: Kulinaria

Porozmawiajmy

Ciekawe

Dostrzeżone

penis dlonierece radosc z brzucha

Inspiracje