Kulinaria

Dieta bezglutenowa – od czego zacząć?

W telewizji jakiś czas temu słyszałam wypowiedź matki, której dziecko nie mogło jeść glutenu, że ona nie jest w stanie przeżyć od pierwszego do pierwszego. Produkty bezglutenowe przekraczają jej możliwości finansowe, a co za tym idzie nie ma co dawać dziecku do jedzenia. Nie zgadzam się z tym!

Owszem mąki i produkty bezglutenowe są drogie. Nie będę mówiła, że nie. Jednak istotą jest szukanie zamienników i spożywanie produktów wolnych od glutenu. Ja jednak chcę się skupić na tym co mam i czego używam. Bo po przeczytaniu tego tekstu macie działać, a nie zastanawiać się „czy ja sobie z tym poradzę…?”.

Jakich mąk używam?

Zawsze mam w domu: mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną, ziemniaczaną, a ostatnio również z tapioki. Dodatkowo staram się mieć uniwersalną mąkę bezglutenową, siemię lniane i certyfikowane płatki owsiane. Tyle. Jestem w stanie z nich upiec chleb i ciasto, a nawet zrobić pierogi. Jakie kasze i makarony mam najczęściej w domu? Kupuję kaszę jaglaną i gryczaną, makaron kukurydziany i ryżowy.

Co zamiast chleba?

Wafle ryżowe, ale to tylko awaryjnie ponieważ chleb piekę osobiście na zakwasie. Przepis na chleb poniżej, a na zakwas tutaj.

Owoce, warzywa, jajka - kupuję u lokalnych rolników.

Mięso, ryby u sprawdzonych rzeźników lub certyfikowane.

Podstawowa zasada: CZYTAJ ETYKIETY!

Zgodnie z przepisami unijnym, wszystkie alergeny (w tym gluten) występujące w produktach spożywczych, muszą zostać wyszczególnione przez producenta

Poniżej jadłospis na 1 dzień i… przepis na mleczną kanapkę.

Śniadanie: 2 jajka sadzone na rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Polane oliwą z oliwek.

Obiad: Rosół z makaronem ryżowym. Mięso z rosołu zapieczone z żółtym serem. Podane z ziemniakami i kiszoną kapustą.

Podwieczorek: Mleczna kanapka (przepis poniżej) i zielona herbata.

Kolacja: Płatki kukurydziane z mlekiem.

Na wieczorne ssanie w żołądku: koktajl. Zmiksuj jabłko, banana z  łyżką miodu i wodą.

MLECZNA KANAPKA

Zacznę od przepisu na biszkopt. Jest banalny, a ciasto zawsze się udaje. 

Przepis podaję w wersji podstawowej. Do mlecznej kanapki potrzebujemy kakaowy zatem przyjmijcie wersję z kakao, a przepis bazowy zostawcie na zaś.

BEZGLUTENOWY BISZKOPT UNIWERSALNY VFH

Składniki: 

4 jaja

1 szklanka mąki ziemniaczanej

szklanka cukru

łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Oddzielam żółtka od białek. Ubijam białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaję po jednym żółtku i ciągle ubijam. Jeżeli chcę biszkopt kakaowy, do mąki wraz z proszkiem dodaję kakao (3 łyżki).

W miseczce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaję suche składniki do ubitych jaj.

Jeżeli chcę biszkopt kakaowy do mąki wraz z proszkiem dodaję kakao.

Wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Krem:

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru 

200 g masła

1,5 szklanki mleka w proszku

Podgrzewam mleko z cukrem i odstawiam do ostygnięcia. Masło ucieram i powoli wlewam do niego ostudzone mleko z cukrem. Na koniec, powoli dodaję mleko w proszku przesiewane przez sito. Masa powinna być puszysta. Biszkopt przekrawam na pół i przekładam kremem.

Polewa:

100g czekolady

70g masła

Roztapiam czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Polewam nią ciasto.

Smacznego!

Katarzyna Płatuska-Juraszek

www.vanillaforhome.blogspot.com

 

Kategoria: Kulinaria

Porozmawiajmy

Ciekawe

Dostrzeżone

odkryj cisze usta gdy dziecko jest gejem przestan przepraszac slowackie kapielisko termalne lawendowy6 wystawaintymnosc4

Inspiracje