Kulinaria

Olé!

To kuchnia, która wyjątkowo zaskakuje podniebienia. Gorąca i nieprzewidywalna. Mieszająca owoce z mięsem, ma za zadanie przekazać na talerzu hiszpański temperament.

Kilka nitek szafranu namoczyć w łyżce gorącej wody, udka kurczaka usmażyć na patelni w niewielkiej ilości oliwy, dodać boczek, pomidory, ugotowane krewetki i ryż. Zalać bulionem, połączyć z szafranem i ogrzewać na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec posypać zielonym groszkiem, dodać mule. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Danie podawać obficie posypaną natką pietruszki. Czyż nie brzmi pysznie? To paella valenciana – duma hiszpańskiej kuchni. Paella ma jednak wiele odmian. Zamiast kurczaka można ją przyrządzić z królikiem, zamiast boczku z szynką, rybami lub skorupiakami. Mięso często podaje się z kośćmi, a skorupiaki w skorupkach. Nikogo więc nie dziwi fakt, że jada się ją palcami. W prawdziwej hiszpańskiej kuchni praży się ją na paelierach – dużych patelniach, które można kupić już także w Polsce.

Andaluzyjskie gazpacho to pomidorowo-paprykowy chłodnik z czosnkiem, cebulą i oliwą. Doprawiony solą i pieprzem, ozdobiony pokrojonymi ogórkami i świeżą papryką należy wzbogacić grzankami lub zmiksować z 2 kromkami białego pieczywa. W oryginale była to potrawa ubogich rolników, spożywana w cieniu drzew na plantacjach oliwek i w winnicach, a w swoim składzie zawierała jedynie chleb, wodę i oliwę.

W przeciwieństwie do francuskich, omletów hiszpańskich się nie składa. Można je jednak jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mowa o tortilli – hiszpańskim omlecie z ziemniakami. Najpierw na rozgrzanej patelni smaży się w oliwie ziemniaki, często przewracając, by zapobiec przypaleniu. Do ziemniaków dokłada się pokrojoną w plasterki cebulę, a następnie wlewa masę jajeczną. Całość przybiera się świeżymi pomidorami i drobno pokrojoną czerwoną cebulką.

Na lżejsze przekąski idealna będzie sałatka z avocado, pomarańczy i czarnych oliwek. Ozdobiona bazylią i obficie polana sosem z octu winnego, musztardy, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu jest rozkoszą dla podniebienia w upalne dni. Trzeba jednak pamiętać, by avocado obierać tuż przed podaniem, aby nie zdążyło się przebarwić.

Produkty stosowane w hiszpańskiej kuchni są dziś u nas łatwo dostępne. Bez problemu można więc na obiad wyczarować, z iście hiszpańskim temperamentem, małże w czerwonym winie lub cielęcinę z brzoskwiniami i orzeszkami pinii. A na deser podać ciasto cynamonowe z pysznym maślanym kremem. Olé!

 

Tekst: Agnieszka Owczarska

Kategoria: Kulinaria

Porozmawiajmy

Ciekawe

Dostrzeżone

odkryj cisze usta gdy dziecko jest gejem przestan przepraszac slowackie kapielisko termalne lawendowy6 wystawaintymnosc4

Inspiracje