Kulinaria

Mexicana

Gorący klimat zazwyczaj jest pełen mocnych aromatycznych przypraw. Kuchnia meksykańska jest tego doskonałym przykładem.

W meksykańskich daniach znajdziemy mnóstwo kminku, cynamonu, kardamonu i kolendry oraz ogromne ilości ostrych papryczek. Przyprawy te niewątpliwie mają służyć nie tylko wzbudzeniu apetytu, ale także są doskonałym konserwantem żywności.

Jednym z odstępstw od tej reguły jest delikatna sopa de maiz, czyli popularna zupa-krem z kukurydzy. Wzbogacona drobiowym mięsem, oregano, kurkumą i kwaśną śmietaną stanowi wyśmienity początek meksykańskiej uczty. Później kolej na schab w sosie barbecue, o którego wyśmienitym smaku decydują powidła śliwkowe i pieprz. W meksykańskim menu nie sposób nie dostrzec chili con carne. To tradycyjna potrawa mięsno - fasolowa pachnąca oregano, kminkiem i kolendrą. Podawana zazwyczaj z nachos lub ryżem i udekorowana avocado jest doskonałym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić także w domu.

Jednak prawdziwej kuchni Meksyku ton nadaje tortilla, która pojawia się niemal przy każdym posiłku. Nawet jeśli nie stanowi trzonu potrawy, to podawana jest jako dodatek. Warto wiedzieć, że istnieją jej dwa typy: pierwszy z mąki kukurydzianej (masa harina), a drugi z mąki pszennej. I choć na polskim rynku można dostać gotowe tortille warto pokusić się o ich samodzielne zrobienie. Do ich przygotowania potrzebna jest jedynie mąka, sól, smalec oraz gorąca woda. Długi proces wałkowania ciasta wieńczy 10 sekundowe smażenie. Podana z sosem taco czy guacamole będzie doskonałą przekąską, a w burrito skryje w sobie nadzienie z fasoli i mięsa. Tortilla jest także podstawą dania enchilada, które należy do najsmaczniejszych potraw meksykańskich. Farsz z pomidorów, mielonej wieprzowiny, cebuli oraz papryki wzbogacono orzeszkami pinii i rodzynkami.

Co wyjątkowo interesujące wiele meksykańskich dań ma w swoim składzie kakao – chociażby słynne żeberka w sosie śmietanowym z chilli, czy meksykański kebab. Ma ono nadać potrawom głębię koloru i podkreślić smak, a nie sprawić, że będą smakowały jak czekolada. Faktem jest bowiem, że w Meksyku słodycze wcale nie cieszą się popularnością, choć wśród serwowanych deserów można znaleźć delikatny flan o smaku karmelowym i krem pomarańczowy z kardamonem.

Tekst: Agnieszka Owczarska

 

 

Kategoria: Kulinaria

Porozmawiajmy

Ciekawe

Dostrzeżone

odkryj cisze usta gdy dziecko jest gejem przestan przepraszac slowackie kapielisko termalne lawendowy6 wystawaintymnosc4

Inspiracje